Hulumtimi mbi “Të nxënit përmes përvojës në shkollim fillor”

1 Nëntor, 2023

TOKA dhe Fakulteti i Arsimit bashkëpunuan për të vlerësuar impaktin e Metodave të Mësimit përmes Përvojës për gjuhën shqipe në tetë shkolla publike të ndryshme në komunën e Prishtinës. U zhvillua një studim para dhe pas impakti në 41 klase të përziera me 856 nxënës të klasës së pestë, të ndarë në dy grupe; Grupi A u trajtua në një metodologji mësimi eksperencial për mësimdhënien e gjuhës dhe letërsisë shqipe, ndërsa Grupi B nuk u trajtua në këtë mënyrë. Pas një ndërhyrje të tetë-javore, si nxënësit ashtu edhe mësuesit morën teste para dhe pas ndërhyrjes.

Rezultatet treguan se nxënësit të mësuar nga mësues të ardhshëm të trajnuar shfaqën një përmirësim të rëndësishëm në qëndrimin e tyre ndaj gjuhës shqipe dhe hasën më pak vështirësi në lëndën. Nuk u vërejt ndonjë përmirësim i konsiderueshëm në lëndët tjera, sugjeron se avantazhet e metodologjisë së re të mësimdhënies ishin të veçanta për kursin e gjuhës shqipe. Pyetjet e hapura zbuluan se shumë nxënës vlerësonin metodat e reja të mësimit dhe ndiheshin më të motivuar dhe të angazhuar. Në anën tjetër, ndërsa nuk ka ndryshim të rëndësishëm para-pas në vetëbesim tek mësuesit e ardhshëm lidhur me efikasitetin e tyre, mësuesit e trajnuar treguan një rritje të ndjeshme të fuqisë së ndjekur gjatë orëve në klasë. Përgjigjet nga këta mësues tërhoqën vëmendjen te kënaqësia e tyre me trajnimin e mësimit përmes përvojës dhe impaktin pozitiv të tij në angazhimin e nxënësve dhe menaxhimin e klasës.

Në përfundim, metodologjia e mësimit përmes përvojës duket të ketë një efekt pozitiv në qëndrimin dhe vështirësitë e nxënësve të klasës së pestë në lidhje me gjuhën shqipe kur ata mësohen nga mësues të trajnuar.

Për të lexuar raportin e plotë klikoni në këtë link.  

Share:

Të fundit

Këto janë zhvillimet më të fundit nga programet dhe aktivitetet tona.

Pozitë e Hapur: Apliko për Asistent/e i/e Projektit

Lexo më shumë

Super-Vullnetarët mobilizojnë të gjithë komunitetin në Ferizaj!

Lexo më shumë

Super-Vullnetarët e Bënë Shkollën “Hamëz Jashari” në Skënderaj me...

Lexo më shumë

Vullnetarizmi në Shkolla – Kamenica dhe Skënderaj u bënë Solidare!

Lexo më shumë

Ndikimi Transformues: Arritjet dhe sukseset në projektin HEARMI

Lexo më shumë

Raporti i Katar Index Kosova na tregon për Ndikimin dhe Mundësitë e Programev...

Lexo më shumë
Shiko te gjitha